Menu

Historie

image Vardes kvinder skrev sig ind i historiebøgerne

I Varde diskuterede man i årene først i halvfjerdserne om man skulle slå de to klubber VG og VB sammen, og i løbet af året 1974 blev det så, ved afstemninger i begge klubber, vedtaget med start pr. l. januar 1975. VG havde andet end fodbold i sit regi, medens VB kun havde fodbold på programmet. VG havde dog ikke kvindefodbold i klubben.

Den nye klub kom til at hedde Varde Idrætsforening (VIF), som vi også kender den i dag. Både før, men også navnlig efter sammenslutningen, øgedes antallet af kvinder, der ville spille fodbold. Nogle af dem kom fra Varde Håndboldklub, fordi de mente, at det kunne være sjovt også at have en anden sport at gå til, andre kom fra omegnen.

Som anført startede Vardes kvinder i serie 2. I året 1976 spillede seniorhold 1 sig op i serie 1 med start i foråret 1977. To år efter, i efteråret 1978, spillede senior 1 sig op i Jyllandsserien. I 1982 fulgte så oprykningen til   Danmarksserien.

Varde var med i 1. division indtil 1993, hvor man om foråret spillede kvalifikations- kampe om deltagelse i den nyoprettede elitedivision. Varde slap med i elitedivisionen, men måtte i efteråret konstatere, at man i 1994 måtte spille i 1. division, der nu var den næstbedste række. I forårets kampe i 1994 spillede holdet sig atter op i elitedivisionen, men måtte efter efterårets kampe se sig rykket ned i 1 division igen. Varde spillede sig atter i 1. division i sæsonen 2001, som også blev kronet med et Danmarksmesterskab for Danmarksserie hold, og ligeledes spillede 2. holdet sig i serie 1, så det går den rigtige vej for damerne i Varde, I 2006 spillede damerne sig atter op i den bedste række, efter en suveræn sæson i 1. division uden et eneste nederlag. Holdet sluttede på en femte plads, året efter på en syvende plads ud af otte. Året 2008 blev indtil videre endestation i den bedste række, da holdet måtte indtage sidstepladsen i kvalifikationsrækken. De bedste kvinde i Varde har siden været en del af den næstbedste række, 1. division, målet er dog stadig på sigt at spille sig op i 3F-ligaen. Efter 8 år i den næstbedste række lykkedes det endelig i 2016, hvor holdet endte på en 2. plads i Kvalifikationsligaen, og dermed klar til landets bedste række endnu engang fra efteråret 2016. Det blev dog til et kort besøg, holdet endte på sidstepladsen, med kun et enkelt point på kontoen, og skulle i foråret 2017 spille om de 2 pladser i kval-ligaen, endnu engang viste holdet styrke, og med 22 point i 10 kampe, var holdet igen klar til at tørne ud i 3F-ligaen, i efteråret 2017. Dette blev samtidig endestationen for 3F-liga eventyret for denne gang, og fra sommeren 2018, er holdet at finde i 1. division.

2017 blev året hvor klubbens kvinder spillede sig i Pokalfinalen for første gang i klubbens historie. Modstanderen var ingen mindre end Brøndby. Finalen blev afviklet i Varde på Sydbank Stadion, hvor 1538 tilskuer på en regnfuld majdag, så et Varde hold, som gav gæsterne fra Vestegnen kamp til stregen. Overmagten var dog for stor, Brøndby blev mestre med en sejr på 1 - 3, men jublen fra tilskuer og spillere da hjemmeholdet modtog de velfortjente sølvmedaljer, skulle man tro at pokalen var endt i Varde. Et stort tillykke til klubben og alle i og omkring holdet for denne fantastiske pokalrejse i 2017.

Mange talenter er frostret i Varde, i klubbens ungdomsårgange, hvor damejunior DM blev Danmarksmester i sæsonerne 2000, 2001 og i sæsonen 2002 fik bronzemedaljer. I sæsonen 2003 endte damejunior DM lige uden for medalje rækken, og i sæsonerne 2004 og 2005 lykkedes det ikke, at komme med i efterårets landsdækkende række. Begge år blev holdet nr. 2 i kampen om det Jyske Mesterskab. Siden DBU oprettede licens for U18 rækken har Varde IF, på baggrund af det store talent arbejde man har lagt i klubben, været en del af denne række, kaldet U18 DM. Resultat mæssigt har holdet placeret sig i den sidste tredjedel i de første år, men er i de sidste par sæsoner med i den sjove ende af rækken. U18 årgangen har ligeledes sendt flere af spillerne på ungdomslandsholdene.

Luk